På bilden ser vi fr. v. Kristo Piksar, CTO och Nadežda Dementyeva, VD.

Ny produktionsutrustning värd två miljoner euro har lanserats vid Inission Tallinns mekanikanläggning i Lagedi. Utrustningen kommer att bidra till att produktionskapaciteten för plåtprodukter ökar med cirka 20%. Investeringen omfattar fyra maskiner, inklusive ett robotarbetscenter som är unikt i Baltikum.

Enligt Nadežda Dementyeva som är VD för Inission Tallinn kommer fokus, för företaget som firar sin 15-årsdag i år, att ligga på automatisering, robotisering och digitalisering av produktionen.

– Den stora investeringen kommer att öka produktionskapaciteten och avsevärt utöka vår produktportfölj. De nya Amada- och LVD-enheterna representerar det senaste inom industriell teknik och är en del av konceptet smart industri. Produkterna som tillverkas här används inom en mängd olika områden, inklusive datorer, servrar, transformatorstationer och skåp och andra produkter som kräver tunn metall.

Bland de nya maskinerna finns en Amada Combilaser utrustad med ett automatiskt karusellverktygslager, det första i sitt slag, inte bara i Baltikum utan även inom Inission-gruppen. Enligt Kristo Piksar, CTO på Inission Tallinn, kommer den nya utrustningen att öka effektiviteten avsevärt.

– Det är möjligt att arbeta på helautomatiska linjer i upp till en vecka, utan mänsklig inblandning, tills materialet tar slut.

Övervakning av robotarbetscentralen utförs bakom skrivbordet på kontoret, via kameror, där det också är möjligt att övervaka maskinernas effektivitet i realtid. AI är numer också en del av processen och ger bl. a. råd om hur en detalj lättast kan böjas och skäras genom att välja ut rätt verktyg och vilken ordning verktygen ska användas.

Utöver de robotar som finns på fabriken förvärvades även ett nytt LVD-robotcenter.

Inission Tallinn har varit verksamt i Estland i 15 år och har stadigt ökat försäljningsvolymen och omsättningen. Inissions fabriker i Estland exporterar sina produkter till de europeiska, asiatiska och amerikanska marknaderna.

Inission Tallinn OÜ tillhör Inission AB som är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget har nio fabriker i Sverige, Finland, Norge och Estland. Inissions estniska fabriker finns i Tallinn och Lagedi. Tallinnfabriken tillverkar elektronik och elektromekanik – kretskort, utrustningsdelar och större integrerade lösningar för elektronik. Lagedis mekaniska anläggning producerar komplexa högprecisionsprodukter av tunn plåt. De estniska fabrikerna sysselsätter upp till 180 anställda. Lagedi-fabriken verkade tidigare under namnen Hyrles OÜ och HY-Tech Comp.

 

För mer information:
Nadežda Dementjeva, VD Inission Tallinn
nadezda.dementjeva@inission.com
+372 539 67467

Om Inission
Inission är en totalleverantör av skräddarsydda tillverkningstjänster och produkter inom avancerad industriell elektronik och mekanik. Våra tjänster täcker hela produktens livscykel, från utveckling och design till industrialisering, volymproduktion och eftermarknadstjänster. Inission har verksamheter i Sverige, Norge, Finland, Estland, Italien, USA och Tunisien. Inission har en stark värdedriven företagskultur av entreprenörskap och passion vilket 2023 har resulterat i en omsättning på cirka 2,2 miljarder kronor med i snitt 1 070 anställda. Inission är noterat på Nasdaq First North Growth Market med Nordic Certified Adviser AB som certifierad rådgivare. Inissions erbjudande är uppdelat i två affärsområden; Kontraktstillverkning av elektroniska och mekaniska produkter under varumärket Inission och Kraftelektronik och system under varumärket Enedo. Rapporter arkiveras på https://www.inission.com/investor/.

Inission AB, Lantvärnsgatan 4, 652 21 Karlstad
Org.nr. 556747–1890

Informationen lämnades för offentliggörande den 19 april 2024 kl. 07:30 CET.