2010 blev hon etta på SM och vann samtidigt
en biljett till VM i USA. Där slutade hon på en hedrande tredjeplats. När SM återigen skulle gå av stapeln under SEE-mässan 17-19 april tvekade hon men ställde till sist upp.
Med minst misstag och den överlägset bästa tiden stod Linnéa Gyllner från Inission Triab som välförtjänt Svensk Mästare igen.


Grattis Linnea!
Trodde du på ytterliggare en seger?

-Tack! Nej, jag räknade inte alls med att vinna igen. Jag var väldigt nervös trots att jag tävlat förut. Alla tävlande innan mig hade blivit underkända så jag blev jätteglad och nöjd över att jag ens blev godkänd.

Vilken klass tävlade ni i?
-Klass 2. Först och främst kollade domaren att funktionen fanns. Sedan kvalitén och till sist tiden. Om kvalitén var godkänd. (Utöver klass 2 finns klass 1-hobbylödning och klass 3-Militärt, snyggt och hållbart. Red. Anm.)

Var upplägget ungefär detsamma som på VM?
-Inte alls som VM. I SM fick man ett monterat kort som skulle modifieras, dvs löda bort komponenter och ersätta dem med nya. Och dessutom, i VM stod det en domare bredvid mig under tiden jag lödde.

I år hölls VM i handlödning under IPC APEX EXPO 2012 i San Diego. Efter att de tävlande kvalificerat sig genom deltävlingar i olika delar av världen stod nu de bästa av de bästa öga mot öga. Och en av dem var alltså Linnéa Gyllner från Inission TRIAB i Stockholm.


Hur var det att bli
tredje bäst i världen på att löda då?

-Jag ville vinna förstås, men jag är ändå nöjd med min insats. Dessutom, vilken häftig once-in-a-lifetime-upplevelse man fick vara med om – tävlingen, mässan, nya bekantskaper, utflykterna, USA. Jag är oerhört tacksam.

Var du nervös?
-Jag var fruktansvärt nervös. Hjärtat syntes nästan utanpå. Som tur var drabbades inte händerna. Men det var en enorm lättnad när man lämnat sin arbetsstation.

Hur gick tävlingen till och vad kollade juryn på?
– Vi tävlade i IPC-A-610 klass 3. Alla började samtidigt, vi fick en arbetsstation var. Framför oss låg en försluten påse med komponenter, mönsterkort och en lapp med instruktioner. När startsignalen gick hade vi 45 minuter på oss att löda på alla komponenter. Juryn kollade på om vi satt rätt komponent på rätt ställe, hur mycket lod vi använt, polariteten, vilket sätt man jobbade på och hur man lämnade arbetsplatsen. Snyggt och prydligt skulle det se ut. Om några hamnade på samma poäng var tidsåtgången utslagsgivare. Kvalité före tid med andra ord.

Vad vann du förutom äran?
-Jag vann en fantastisk upplevelse och blev en erfarenhet rikare. Den som kom på första plats fick 1000 dollar. På SM nu i april fick jag som segrare en valfri kurs från SWENTECH. Dessutom fick jag en PACE-lödstation av DESAB. Det var en sådan jag använde när jag vann.

Vilka egenskaper behöver man ha för att bli en duktig lödare?
-Att var fingerfärdig, noggrann och stadig på hand är bra egenskaper. Om man dessutom tycker det är kul att löda är ju det en fördel förståss. Jag tycker även om att pyssla och småfixa i vanliga fall. Sen har jag haft bra läromästare här på TRIAB. Det finns många duktiga människor här.

Hur länge har du hållit på med att tävla i lödning?
-Det började med SM 2010. Vi åkte några från Inission TRIAB för att se hur vi stod oss i konkurrensen. Jag blev etta och Nina Malm kom trea. I år lyckades även Jenny från Inission Munkfors bra. Hon kom på en femte plats.

Blir det VM igen nudå?
-Vet inte faktiskt, vi får väl se.

Tack och lycka till i fortsättningen Linnéa!

Namn: Linnéa Gyllner
Aktuell med: Svensk mästare i lödning 2012
Från: Utanför Stockholm
Arbetar: På TRIAB sedan -95
Intressen: Lilla sonen och friluftsliv.
Utbildning: Teknisk utbildning