Fr. v. Per Wollmer och Jakob Löndahl (JP Respiratory Technology), Michel Belvroy och Filip Gille (DynAlign) och Mikael Rittander (Simplex motion).

Det blev en dramatisk avslutning. 2016 års final bestod av tre mycket starka bidrag. DynAlign med sin automatiska axeluppriktare Dynaligner, JP Respiratory Technology med AiDA, ett instrument för diagnos av lungorna och Simplex Motion med innovationen SM100A, en integrerad servomotor utan extern enkoder.

Veckan innan finalen hade juryn noggrant gått igenom finalisternas bidrag och värderat dem genom att titta på bl.a. uppfinningshöjd, unikitet, marknadspotential och nyhetsvärde. Därför hade finalisterna olika utgångslägen inför avgörandet. Men allt kunde hända dagen innan prisutdelningen då finalisterna hade chansen att övertyga juryn i ett Draknästet-liknande koncept. I ett konferensrum på 33dje våningen på Scandic Victoria Tower i Kista fick var och en presentera sina bidrag muntligen och därefter var det juryns tur att ställa sina frågor. Efter presentationerna var ställningen mycket jämn. Årets tävling skulle bli ett angenämt problem för juryn men efter några timmars vägande av för- och nackdelar var juryn helt enig med motiveringen:

Vinnaren har utvecklat och förädlat en traditionell produkt som kommer att utveckla en hel bransch. Mindre, starkare, exaktare och billigare med en patenterad inbyggd sensorteknologi i en bransch där reducerad vikt och storlek är avgörande faktorer.”

Den 19 april, mitt under pågående Scandinavian Electronic Event, fick finalisterna kort presentera sina innovationer för allmänheten från Stora scenen. När sedan Olle Hulteberg, VD på Inission, läste upp motiveringen och offentliggjorde årets vinnare av Inission Innovation Award var det förstås en glad Mikael Rittander från Simplex Motion som tog emot prischecken på 1 250 000 kronor. 250 000 kr i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kr i tillverkningstjänster från Inission. Mikael Rittander och Johan Linder från Simplex Motion vann med sin innovation SM100A och glädjen kunde man inte ta miste på.

Simplex Motion
Mikael Rittander och Johan Linder, Simplex Motion

Vi är oerhört tacksamma. Priset betyder otroligt mycket för oss. Det här gör det möjligt för oss att bredda vår produktportfölj och öka vår försäljning. För tillfället säljer vi våra 100 w integrerade servomotorer, nu kommer vi även satsa på 10-, 20- och 50-w motorer. Vinsten betyder även ett erkännande och betydelsefull exponering. Jag vill även passa på att tacka Fredrik Olofsson på OEM Motor som tipsade oss om tävlingen, avslutar Mikael Rittander, Simplex Motion.

Inission Innovation Award hölls i år för fjärde gången. Syftet med tävlingen är att hjälpa nya entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter.

Läs mer om varje finalist och deras bidrag här.

JP Respiratory Technology
Per Wollmer och Jakob Löndahl, JP Respiratory Technology.

DynAlign
Michel Belvroy, Filip Gille och Anders Rubin, DynAlign.


För mer info kontakta:

Olle Hulteberg, Managing director
olle.hulteberg@inission.com
mobil +46 707 20 24 44