Centret för tvärvetenskaplig rymdforskning (CIRiS) vid NTNU Social Research har länge bidragit till arbetet på ISS. Nu ska CIRiS för första gången bidra som hårdvaruleverantör och som partner i projektet har de valt Simpro/Inission Norge.

 

Bönor kan på sikt bli en viktig proteinkälla för människor i rymden. Nu ska ett projekt genomföras på den internationella rymdstationen ISS där odling av bönor står i fokus. Bönorna ska odlas i ett specialutvecklat värmeskåp framtaget av Centret för tvärvetenskaplig rymdforskning (CIRiS) och astronauterna på ISS. Tillverkningen av värmeskåpen ska Simpro/Inission Norge stå för.

Projektet har fått namnet WAPS (Water Across the Plant System) och handlar om att undersöka hur växter växer i rymden. Allt jordliv på jorden har utvecklats anpassat till gravitationen – och det skapar både problem och möjligheter när man odlar liknande växter i ett viktlöst tillstånd.

– Andra stora aktörer i samma segment har också valt Simpro/Inission Norge. Aktörer som värdesätter kvalitet och leveranssäkerhet. Därför kände vi oss trygga med att vända oss till dem. Simpro/Inission Norge har visat stort engagemang och vår kommunikation har varit utmärkt. För oss betyder det mycket att vår kontaktperson har hög tillgänglighet och även kontaktar oss så fort det uppstår frågor runt produktionen. Jag rekommenderar andra i samma situation att välja Simpro/Inission Norge, säger Lars Grytbakk Kluken senior FoU-ingenjör hos CIRiS.

Simpro/Inission Norge har inte bara lång erfarenhet av leveranser av elektroniska produkter till planetens mest krävande miljöer, utan har också erfarenhet av leveranser till satelliter och andra rymdinstallationer. Affärsutvecklare Kjetil Blokkum på Simpro/Inission Norge är särskilt involverad i rymdsatsningarna.

– Vi har ett tydligt engagemang för rymdsegmentet. Det är ett affärsområde som vi tror kommer att växa i framtiden. Då är det häftigt att innovationsmiljöer som CIRiS finns i vårt närområde. Att innovation och forskning på denna nivå sker i Trøndelag, ska alla Trøndelagsbor vara stolta över, säger Blokkum.

 

För mer information kontakta:
Kjetil Blokkum,
Affärsutvecklare Simpro/Inission Norge
+47 918 89 577

Om Inission
Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden kompletta elektroniska och mekaniska produkter av högsta kvalité. Våra tjänster täcker in hela produktlivscykeln, från utveckling och konstruktion till industrialisering, volymproduktion och eftermarknad. Genom att kombinera detta med logistiktjänster och en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har produktionsenheter i Stockholm, Västerås, Borås, Munkfors, Malmö, Trondheim (Norge), Lohja (Finland), Lagedi och Tallinn (Estland). Inission är noterade på OMX Nasdaq First North.