I slutet av 2018 förvärvade Inission elektroniktillverkaren Simpro, med verksamheter i Løkken Verk och Trondheim. Ett år därefter beslutades det om att samlokalisera verksamheterna för att skapa framtidens elektronikfabrik. En flytt och en ombyggnation senare tar vi nu en titt på hur det ser ut hos våra norska kollegor och vad de kan erbjuda.

Det var för att stärka konkurrenskraften i Norge som styrelsen beslutade att fusionera bolagen. All kompetens och resurser samlade på en plats och en mer flödesorienterad verksamhet med nya maskiner, högre automationsgrad och ökad kvalité.

– För att kunna möta framtida behov stod det tidigt klart att vi dessutom behövde utvidga lokalerna och noggrant planera för en mer flödesorienterad verksamhet. Nu i efterhand är jag stolt över vad vi åstadkommit. Att bygga om en hel fabrik under en pandemi och inte låta det påverka produktionen är tufft, säger Erik Dragset VD Inission Norge/Simpro.

Inission Norge har gått från 2300 kvm till 3400 kvm där två tredjedelar av ytan är tillägnad produktionen. Bland de nya maskinerna ser vi till exempel en robotiserad lacklinje, kollaborativa robotar och ytmonteringsmaskiner. I de nya produktionslokalerna har nytt golv gjutits med epoxi-yta, som är enkelt att hålla rent och tål slitage. Lokalerna har också anpassats för att få en bättre arbetsmiljö för lack och gjutning genom ett separat rum i kombination med ett robotlager för härdning.

Kjetil Blokkum, bolagets Affärsutvecklare, fortsätter:
– Inför ombyggnationen gjorde vi ett studiebesök hos Inission Munkfors. De har lång erfarenhet av LEAN och vet hur man optimerar flödet genom en verksamhet. Därifrån fick vi med oss många bra idéer. Nu är vi snart färdiga och med bättre kompetens, större ytor, bättre flöde, nya maskiner och högre automationsgrad har vi uppskattat kapacitetsökningen till 60–70%.

Kjetil Blokkum.

Om nya Inission Norges tjänster
Inission Norge har lång erfarenhet av boxbuild och volymtillverkning av kretskort. Verksamheten har numera också en lina för prototyptillverkning, eller som vi kallar det; Inception. Vad som är unikt med Inission Norge är bolagets erbjudande av tjänster inom området testning, som dessutom byggts ut i samband med ombyggnationen:

ESS (Environmental Stress Screening) är vibrations- och temperaturtestning som säkerställer att slutprodukten uppfyller önskad pålitlighet. ESS finns att tillgå både under utvecklings- och tillverkningsfasen.

Med Test Equipment Development får våra kunder tillgång till sju högutbildade testingenjörer med omfattande erfarenhet och kompetens inom området testning. LabVIEW och TestStand används för testautomatisering tillsammans med XJTAG-gränssökning för digital testning av PCBA.

Inission Norge har referenskunder inom offshore, försvar, medtech, IoT och industri.

 

För mer information kontakta:
Erik Dragset, Managing Director Inission Norge
erik.dragset@simpro.no
+47 901 62 348

För mer information om tjänsterna inom området testning, kontakta:
Kjetil Blokkum, Business developer Inission Norge
kjetil.blokkum@simpro.no
+47 918 89 577

eller

Fredric Grahn, CSO (Säljchef) Inission AB
fredric.grahn@inission.com
+46 705 94 11 66

Om Inission
Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden kompletta elektroniska och mekaniska produkter av högsta kvalité. Våra tjänster täcker in hela produktlivscykeln, från utveckling och konstruktion till industrialisering, volymproduktion och eftermarknad. Genom att kombinera detta med logistiktjänster och en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har produktionsenheter i Stockholm, Västerås, Borås, Munkfors, Malmö, Trondheim (Norge), Lohja (Finland), Lagedi och Tallinn (Estland). Inission är noterade på Nasdaq First North Growth Market.