Jan Österman, tidigare Processingenjör på Inission Stockholm, har tagit över som ny Teknikchef. Med sin erfarenhet och stora intresse för förbättringsarbete har han som mål att skapa de bästa förutsättningarna för en optimal tillverkning.

Jans intresse för teknik kom tidigt. Radiobilar han fått i present blev snabbt isärplockade i hopp om att kunna vidareutveckla dem. Teknikintresset höll i sig och när det var dags att välja gymnasielinje var valet ganska enkelt.

– Jag började på Scanias egenregisserade industrigymnasium. Scania var tidiga med LEAN och därför gick det som en röd tråd genom hela utbildningen. Bland ämnena tyckte jag automation var roligast men det fanns också programmering och produktion att fördjupa sig i. Efter utbildningen började jag jobba på Scania.

Jan jobbade på Scania i 17 år och jobbade för det mesta med förbättringsarbete och implementering av LEAN inom produktion och R&D, från mindre grupper till verksamhetsutveckling på sektionsnivå. Efter sin tid på Scania började han jobba som Verkstadschef på JOAB i Arninge som tillverkar påbyggnader för lastbilar. Nästa stopp blev på Mathem i Stockholm där han som Verkstadschef hade driftansvaret över verkstaden och cirka 300 bilar.

– I mina senaste roller har det inte varit samma fokus på LEAN och det saknade jag. Därför blev jag väldigt intresserad när jag såg att Inission sökte en Processingenjör.

Vad var dina första intryck av Inission?
– Det första jag slogs av var den tydliga framåtandan, viljan att bli bättre och att LEAN inte bara var ett verktyg, det ska vara en del av det dagliga arbetet. Fanns det avvikelser skulle det genast upp på bordet för att vi tillsammans skulle kunna lösa det. Det skickade bra signaler. LEAN är ovärderligt enligt min uppfattning.

Som Processingenjör hjälpte Jan sina medarbetare i produktionen med att hitta och lösa systematiska avvikelser.

– En Processingenjör är på sätt och vis alltid det tredje hjulet, dvs det är inte jag som har problem, det är min medarbetare. Då gäller det att kunna lyssna och förstå deras problem för att sedan kunna hjälpa dem.

Han skapade också nya planeringsmetoder för att hitta avvikelser i ett tidigare skede och flöden för produkterna Inission tillverkar.

– Ett flöde består av sammanlänkade stationer med olika arbetsmoment. Stationerna utrustas, testas och balanseras för att ta lika lång tid. Resultatet blir ett tillverkningsflöde med minimalt med slöserier. Att jobba med systematiska avvikelser tjänar alla på. Stressen minskar, kvalitén och produktionstakten ökar och jobbet blir roligare.

Efter mindre än ett år på Inission Stockholm bytte Jan roll från Processingenjör till Teknikchef.

Vad är den stora skillnaden mellan att vara Teknikchef och Processingenjör?
– Det tillkommer ett ökat ansvar som antagligen kommer att leda till att jag får mindre tid över till rent processeffektiviserande arbete. Men samtidigt medför det att jag både får chansen att jobba med min grupps utveckling och att vi som grupp nu kan jobba för att minimera de avvik som finns i produktion på en bredare front.

Fanns det någon speciell anledning till att du bytte roll?
– När min Produktionschef kom med frågan kändes det självklart att svara ja. Det ger mig en bra möjlighet accelerera arbetet inom teknik och få mer systematik och LEAN implementering även där.

Vad är viktiga egenskaper att ha som Teknikchef?
– Jag tror att det är en fördel att känna sig trygg i en teknisk miljö, ha förståelse och erfarenhet av de olika områden som gruppen ska agera i och att kunna arbeta med produktionsavvikelser ur ett tekniskt långsiktigt perspektiv i stället för med leveransfokus. Att jobba faktabaserat är också en viktig del – man ska inte hoppas att det blir rätt, man ska veta att det blir rätt.

Vad tycker du mest om med ditt jobb?
– Att kunna bidra i arbetet med att jobba bort systematiska avvikelser, både för oss i teknikgruppen och för hela Inission. Oavsett om det är ett litet eller stort projekt så är det alltid lika härligt när förbättringarna gör skillnad.

Vad tycker du är viktigt för att en verksamhet ska fungera väl?
– Samarbete, transparens och högt i tak, det ska vara kul på jobbet. Det måste vara okey att belysa sina brister utan att det övergår till personangrepp. Oftast är det metoden eller förutsättningarna som det är fel på om något inte går ihop.

Avslutningsvis, vad har du för intressen vid sidan av jobbet?
– Löpning är min terapi. Jag började lite smått 2010 och sedan dess har jag varit fast. Jag gillar också att umgås med barn och familj i Stockholms skärgård. Vi har ett hus där som vi besöker nästan varje helg.

Tack och lycka till på Inission Jan.

För mer information:
Jan Österman
Teknikchef Inission Stockholm
jan.osterman@inission.com

Om Inission
Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden kompletta elektroniska och mekaniska produkter av högsta kvalité. Våra tjänster täcker in hela produktlivscykeln, från utveckling och konstruktion till industrialisering, volymproduktion och eftermarknad. Genom att kombinera detta med logistiktjänster och en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har produktionsenheter i Stockholm, Västerås, Borås, Munkfors, Malmö, Løkken Verk (Norge), Lohja (Finland), Lagedi och Tallinn (Estland). Inission är noterade på Nasdaq First North Growth Market.