Xavier Leon, grundare av Brinja AB och vinnare av Inission innovation award 2022.

Det var under Ny Tekniks 33-listan Live den 10 november som årets vinnare av Inission innovation award korades. På plats fanns bland annat Sveriges 33 mest lovande startups, pigga riskkapitalister och etablerade techprofiler.

I den spännande finalen tävlade tre starka bidrag om 1 miljon kronor i utvecklings- och tillverkningstjänster från Inission. Avsalt med sin innovation som avlägsnar joner och laddade småmolekyler från vattenflöden, Brinja med sin IoT-plattform för byggarbetsplatser och Wavr Tech med sin digitala mänskliga tvilling driven av rörelsesensorer i plagg. Tre innovationer med bra uppfinningshöjd, genomförbarhet, marknadspotential och nyhetsvärde. Brinja och Wavr Tech återfanns också på Ny Tekniks 33-lista.

Läs mer om 2022 års finalister och bidrag

I ett draknästet-liknande upplägg fick finalisterna möta juryn som i år bestod av representanter från Inission, Almi, Nordea och Ny Teknik. Innan juryn fick avslöja vinnaren skulle först publiken utse sin egen favorit. Publikens pris består av 50 000 kr och efter att omröstningen var klar stod Avsalt som segrare.

Avslutningsvis tillkännagav juryn vinnaren av Inission innovation award 2022 med motiveringen:
Årets vinnare har utvecklat en produkt med hög uppfinningshöjd och stor marknadspotential. En smart och enkel innovation som minskar kostnader, ger bättre kontroll och ökar säkerheten. Allt genom en app i telefonen.”

Xavier Leon från Brinja AB stod som segrare med sin IoT-plattform för byggarbetsplatser. Under konfettiregn och publikens jubel fick han ta emot prischecken på 1 miljon kronor. Brinja deltog också i förra årets final men fick då se sig besegrade. I år fick de sin revansch.

– Det var en overklig känsla att äntligen få vinna. Vi är i en fas där vi letar leverantörer så timingen är perfekt. Detta löser flera av våra utmaningar, säger Xavier Leon från Brinja.

Vad tycker du om Inission innovation award?
Det är en fantastisk tävling som jag gärna rekommenderar alla att söka till nästa år. Uppmärksamheten och hjälpen vi får gör stor skillnad för små bolag som oss. Det skulle finnas flera sådana här tävlingar att söka till, säger Xavier avslutningsvis.

Inission Innovation Award hölls i år för nionde gången. Syftet med tävlingen är att hjälpa entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. Nästa år firar tävlingen 10-årsjubileum. Håll utkik på www.inission.com


Juryn. Fr. v. Christian Isberg Almi, Per Malm Danielson Ny Teknik, Anders Backman Nordea och Olle Hulteberg Inission.


Fr. v. Nicolaas Boon, Johan Säfholm från Avsalt och Olle Hulteberg från Inission.


Wavr Tech. Fr. v Patrik Zayas och Samuel Zayas.

 

För mer information kontakta:
Olle Hulteberg, Marknadschef Inission AB
0707-202 444,
olle.hulteberg@inission.com

Om Inission
Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden kompletta elektroniska och mekaniska produkter av högsta kvalité. Våra tjänster täcker in hela produktlivscykeln, från utveckling och konstruktion till industrialisering, volymproduktion och eftermarknad. Genom att kombinera detta med logistiktjänster och en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har produktionsenheter i Stockholm, Västerås, Borås, Munkfors, Malmö, Løkken Verk (Norge), Lohja (Finland), Lagedi och Tallinn (Estland). Inission är noterade på Nasdaq First North Growth Market med Nordic Certified Adviser AB som certified adviser. Bolagets rapporter arkiveras under: www.inission.com/investor-relations.

Inission AB: org.nr 556747-1890, Lantvärnsgatan 4, 652 21 Karlstad