Den 6 december avgörs Inission innovation award 2023. Juryn har utsett tre bolag som tävlar om utvecklings- och tillverkningstjänster från Inission värt 1 miljon kronor.

Finalen avgörs under Ny Tekniks 33-listan Live, Sveriges första och äldsta startuplista som varje år firar Sveriges 33 mest lovande startups genom att samla riskkapitalister, etablerade techprofiler och lovande entreprenörer.

– Genom ett så uppmärksammat event som 33-listan Live får våra finalister ett ypperligt läge att sälja in sina innovationer. Att ta en innovation till en kommersiell framgång är inte lätt så vinstsumman, utmärkelsen och publiciteten som vinnaren får är välförtjänt och behövs, säger Inissions Marknadsdirektör Fredric Grahn.

Innovationerna har värderats på uppfinningshöjd, genomförbarhet, marknadspotential och nyhetsvärde. Årets tre finalister är:

 

Caplyzer AB
Stockholmsbaserade Caplyzer grundades 2021 av Joydeep Dutta och Esteban Toledo Carrillo. Adam Dahlquist anslöt som medgrundare 2023. Tillsammans ställer de upp i Inission innovation award med en unik elektrolysörteknik som minskar kostnaderna för produktion av grön vätgas. Vätgas kan tillämpas i en rad sektorer, t. ex. tunga transporter, sjöfart, grönt stål, ammoniak och energisektorn där den kan jämna ut efterfrågan och utbud på billig förnyelsebar energi.

Problemet är att idag produceras 97% av all vätgas med fossila bränslen, vilket innebär betydande utsläpp av växthusgaser. Skälet till det är att produktionen av grön vätgas är dyrare. Med Caplyzers patentsökta teknologi för produktion av grön vätgas ökar verkningsgraden och produktionskapaciteten samtidigt som kostnaden för elektrolysören minskar genom en mer robust och säker design. Läs mer på www.caplyzer.com

 

Funki Instruments AB
Stockholmsbaserade Funki grundades 2022 av Maria Svahn och Josefine Hölling. Tillsammans med delägare Vidar Wernöe ställer de upp i Inission innovation award med Funki, en uppsättning innovativa musikinstrument tillgänglighetsanpassade för personer med intellektuella och andra kognitiva funktionsnedsättningar. Idén till Funki kom i samband med en kurs på KTH om teknik för funktionshindrade.

Trots att musik är en central del inom LSS och den anpassade skolan så saknas det instrument som skapar delaktighet. Med den insikten skapade Maria och Josefine Funki, en innovation som använder musikspelande för att öppna upp för kommunikation och interaktion mellan alla sorters människor. Funki kombinerar enkla fysiska interaktionssätt med mjukvara för att skapa en gemensam musikupplevelse för alla. Funki kan även användas tillsammans med traditionella instrument, så att personer med och utan intellektuella funktionsnedsättningar kan spela tillsammans på lika villkor. Läs mer på www.funki.se

 

Vaquita Technologies AB
Lundbaserade Vaquita Technologies grundades 2020 av Nour Akel och Vijaya Sekhar. Tillsammans ställer de upp i Inission innovation award med ett maskinlärande övervakningssystem som mäter vattenkvalitet i realtid. Inom gruvindustrin är vattenövervakning avgörande för att skydda vattenresurser och upptäcka föroreningskällor.

Dessvärre sker det oftast via traditionell manuell vattenprovtagning och laboratorieanalys, vilket är tidsödande och resurskrävande. Med Vaquita Technologies lösning kan nyckelparametrar som t.ex pH, elektrisk ledningsförmåga, olja, löst syre och algmängd analyseras exakt och tillförlitlig i realtid. Det skapar möjligheten att proaktivt hantera sitt vattensystem, säkerställa rent och säkert vatten och fatta välgrundade beslut för att stödja hållbar vattenförvaltning. Läs mer på www.vaquitatechnologies.com

 

För mer information kontakta:
Fredric Grahn, Marknadsdirektör Inission AB
fredric.grahn@inission.com
+46 705 94 11 66

 Om Inission
Inission är en totalleverantör av skräddarsydda tillverkningstjänster och produkter inom avancerad industriell elektronik och mekanik. Våra tjänster täcker hela produktens livscykel, från utveckling och design till industrialisering, volymproduktion och eftermarknadstjänster. Inission har verksamheter i Sverige, Norge, Finland, Estland, Italien, USA och Tunisien. Inission har en stark värdedriven företagskultur av entreprenörskap och passion vilket de senaste 12 månaderna har resulterat i en omsättning på cirka 2 miljarder kronor med cirka 1000 anställda. Inission är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Inissions erbjudande är uppdelat i två affärsområden; Kontraktstillverkning av elektroniska och mekaniska produkter under varumärket Inission och Kraftelektronik och system under varumärket Enedo.

Informationen lämnades för offentliggörande den 22 november 2023 kl. 13:00 CET.