Foto: Teodor Axlund, EY Sweden
Källa text: EY.com/SE

Inissions grundare Fredrik Berghel och Olle Hulteberg utnämndes under torsdagskvällen till Svealands främsta entreprenörer i EY:s entreprenörstävling EY Entrepreneur Of The Year. De kommer nu att representera regionen när Sverigefinalen avgörs i Stockholms stadshus i januari.

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.

Bakgrund
2007 köpte Olle och Fredrik den krisande kontraktstillverkaren EDC. Trots att de då inte visste något om elektroniktillverkning blev förvärvet starten för deras ägarbolag Inission. På fem månader lyckades de vända EDC från en förlust på en miljon kronor i månaden till break-even och sedan dess har Inission förvärvat och förändrat flera andra elektronikbolag. Totalt har koncernen idag ca 190 anställda och en omsättning på ca 300 miljoner kronor.

Fredrik och Olle fick ta emot utmärkelsen som Svealands främsta entreprenörer på regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year på Elite Stadshotell i Karlstad under torsdagskvällen inför hundratals entreprenörer och företagsprofiler från regionen. Den oberoende jury som korade vinnaren bestod av juryordförande Bo Sandberg (Hjälmarsnäs Förvaltning AB), Anne-Mari Alanen (Lyft & Kran i Karlskoga AB), Christer Dahl (Aktiv Företagsförmedling i Skandinavien KB), Elisabeth Ewerbring (Klara Förvaltning AB), Susan Thörne (Adnova Ledarutveckling AB), Sara Sjöborg Wik (Myrina Invest AB, regionvinnare 2010) och Lars Wingefors (Nordic Games Group AB, regionvinnare och nationell vinnare Bästa internationella tillväxt 2009).

Juryns motivering löd:
I en internationellt mycket konkurrensutsatt miljö har de genom en systematisk och strukturerad ledarskapsmodell och på ett mycket engagerat sätt lyckats skapa ett företag med stor potential för ytterligare tillväxt. De gör helt enkelt saker annorlunda. 

– Fredrik och Olle har visat en fantastisk förmåga att vända sina förvärvade bolag från kris till lönsamhet och tillväxt. Framgångsreceptet bygger på otröttligt kundfokus, tydliga strukturer och såklart hårt arbete. Det ska bli väldigt spännande att följa deras fortsatta resa, säger Bo Sandberg, juryordförande, till ey.com/SE.

Fler vinnare prisades under kvällen
Under kvällen delades även tre kategoripriser ut. ”Årets kvinnliga stjärnskott” blev Lina Rickardsson från Pappelina AB i Falun och ”Årets manliga stjärnskott” blev Rickard Lyko från Lyko Online AB i Vansbro. Huvudsponsorn SEB:s pris ”Bästa internationella tillväxt” gick till Marit Stjernberg från Stegia Aktiebolag i Västerås.

Huvudprisvinnarna Fredrik Berghel och Olle Hulteberg kommer nu att möta fem andra regionvinnare från hela landet i Sverigefinalen av EY Entrepreneur Of The Year som går av stapeln den 27 januari i Stockholms stadshus. Den svenska vinnaren tävlar sedan mot vinnare från ett sextiotal andra länder i världsfinalen i Monte Carlo sommaren 2016.

– Samtliga finalister här ikväll förtjänar att hyllas för sina otroliga entreprenörsresor och för att de bidrar regionens framgångsrika näringsliv. Jag är säker på att Fredrik, Olle och de andra vinnarna kommer att stå sig väl i konkurrensen på den nationella finalen i januari, säger Christina Suvander, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Svealand, till ey.com/SE.Om EY

EY är ett världsledande företag inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning. EYs tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över. För att hålla sina löften till deras intressenter utvecklar EY ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. EY vill att allt de gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för sina medarbetare, sina kunder och de samhällen EY verkar i.