Mikael Erneber, Florian Curinga och Alex Hedberg från H&E Solutions

Inission innovation award blev återigen en succé. Att tävlingen ökat i populäritet bevisades av den mängd intresseanmälningar som strömmat in och rekordantalet inlämnade bidrag. Kvalitén på bidragen har också ökat vilket gjorde det till ett angenämt problem för juryn att utse tre finalister.

Till 2017 års final gick tre mycket starka bidrag. Tendo AB med sitt robotstyrda greppverktyg Tendo, H&E Solutions med sitt trafiksäkerhetssystem EVAM System och CombiQ med sitt maskinövervakningssystem CombiQ ISN. Alla tre vars innovationer hade bra uppfinningshöjd, genomförbarhet, marknadspotential och nyhetsvärde.

Finalisterna
Fr. v. Sofie Woge (Tendo AB), Daniel Ström (CombiQ AB), Mikael Erneberg, Florian Curinga och Alex Hedberg (H&E Solutions AB)

I finalen ställdes tre mycket nervösa finalister öga mot öga med juryn i ett Draknästet-liknande koncept. Var och en fick chansen att presentera sina bidrag muntligen och därefter var det juryns tur att ställa sina frågor. Efter utfrågningarna var ställningen mycket jämn. Men för spänningens skull fick finalisterna vänta på ett resultat tills dagen därpå.

Mitt under pågående Elektronik-mässa, vid stora scenen som i år sponsrades av Inission, satt tre finalister och bet på naglarna. Juryn hade under hela kvällen vägt för- och nackdelar mot varandra och snart skulle det avgöras. På scenen fanns också förra årets vinnare Mikael Rittander från Simplex Motion som berättade om hur vinsten stärkt företagets framgång och ökat trovärdigheten. När finalisterna berättat om sina innovationer för allmänhet och press lästes till sist motiveringen upp.

“ Vinnaren har utveckat en unik lösning med stor samhällsnytta. Genom att kombinera befintlig infrastruktur och ny teknik, förbättras trafiksäkerheten samt framkomligheten för utrycknikngsfordon.”

Den 8 mars 2017, efter en mycket dramatisk final, utsågs H&E Solutions som vinnare av Inission innovation award och det var förstås ett glatt gäng som tog emot prischecken på 1 250 000 kronor. 250 000 kr i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kr i tillverkningstjänster från Inission. Alex Hedberg, Mikael Erneberg och Florian Curinga från H&E Solutions vann med sin innovation EVAM System och glädjen kunde man inte ta miste på.

– Otroligt kul och välkommet! Detta är det största vi som företag varit med om och det kommer lyfta vår verksamhet. Vi är just nu i en fas där vi behöver teknisk hjälp av Prevas samtidigt som vår plan är att vi redan under 2018 ska börja producera enheter till försäljning.  Med andra ord kommer det lägligt och vi ser inga som helst problem med att utnyttja hela prissumman under ett år, säger en leende Alex Hedberg.

Inission Innovation Award hölls i år för femte gången. Syftet med tävlingen är att hjälpa nya entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. Nästa år körs tävlingen igen så håll utkik på www.inission.com
Juryn

Årets jury bestod av (fr. v.) Ola Rynge från Almi, Maria Månsson från Prevas, Kalle Anrell från NyTeknik, Anders Backman från Nordea, Olle Hulteberg och Fredrik Berghel från Inission.

Relaterat:
Läs om 2017 års finalister
Läs om 2016 års final
Läs om 2014 års final

För mer information angående tävlingen kontakta:
Olle Hulteberg, Marknadschef Inission
Tel. 0707-202 444,
olle.hulteberg@inission.com

Om Inission
Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden tillverknings- och logistiktjänster för kompletta elektroniska produkter. Vi tar gärna ansvar för utveckling och produktförvaltning under hela produktens livscykel. Genom att hjälpa våra kunder att tidigt designa produkterna på ett smart sätt och krydda produktionen med hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har produktionsenheter i Stockholm, Borås, Munkfors, Pajala, Sösdala, Malmö och Tallinn. Tack vare ägandet i Incap har vi även tillgång till en stor produktionsenhet i Bangalore, Indien. Inission äger också ett säljbolag i Köpenhamn. Inission har ca 340 anställda, omsätter ca 610 MSEK och är noterade på Nasdaq First North.
www.inission.com