Malmöbördiga Anders Olsson är sedan mitten av augusti ny Quality Manager på Inission Malmö. Anders kommer senast från Toyota Motor Europe i Malmö där han jobbade som Quality Supervisor. Nu ser han fram emot att jobba på ett företag som befinner sig i en expansiv fas.

Att Anders idag är Quality Manager på Inission Malmö har han kanske sitt intresse för Japan att tacka för.

– Mitt intresse för Japans historia och samhälle började någon gång under gymnasietiden. Det ledde mig senare in på Lunds Universitet där jag började studera japanska och det japanska samhället. Att lära sig japanska var inte helt lätt eftersom det bara fanns ett fåtal att kommunicera med så jag beslutade mig för att flytta till Japan som utbytesstudent.

I Japan träffade Anders sin nuvarande fru och stannade kvar där efter examen. Under hans nästan fyra år i Japan jobbade Anders bl.a. på press- och informationsavdelningen på den svenska ambassaden i Tokyo och i en butik som importerade och sålde Skandinaviska artiklar.

– År 2000 fick jag jobb på SAAB i Trollhättan och hela familjen flyttade till Sverige. SAAB anlitade många japanska konsulter och de behövde en tolk. Det var på sätt och vis där som min karriär som kvalitetsansvarig började. De flesta av de japanska konsulterna var där för att säkerställa kvalitén och effektivisera verksamheten genom lean och dess principer. Jag lärde mig mycket under den tiden och jag blev fascinerad av produktionsprocessen. Sedan dess har jag sökt mig till produktionsinriktade företag.

Anders jobbade för SAAB i drygt ett år. Sedan flyttade han och hans familj till Malmö där han under några år försörjde sig som bl. a. egenföretagare tills han 2007 fick jobb på Toyota Motor Europe.

– Där blev jag ansvarig för transportkvalitet, delvis på grund av min erfarenhet från SAAB. Senare blev jag också Quality Supervisor med ansvar för produktkvalitet men längre kunde jag inte ta mig utan att behöva flytta till huvudkontoret i Bryssel. Efter elva år på Toyota sökte jag mig till en annan bransch och här är jag idag.

Vad är dina första intryck av Inission?
– Det märks att man är en del av ett företag i en expansiv fas. Det är framåtanda, nya ideér och en bra stämning bland personalen. Det hjälper förstås när man ska lära sig en helt ny bransch med nya produkter och ett nytt sätt att producera. Jag är dessutom van den tyngre industrin så jag blev positivt överraskad av att produktionen i jämförelse är helt bullerfri.

Vad är dina bästa egenskaper du tar med dig till jobbet?
– Jag är välstrukturerad och vill ha ordning och reda. Jag gillar att planera och försöka ligga ett steg före.

Vad är dina arbetsuppgifter?
– För närvarande är jag inriktad på ISO-certifieringen. Nyligen uppdaterde vi instruktioner och rutiner för 9001 och nu ska vi gå igenom 13485. När väl det är gjort ska jag också ta ett visst ansvar inom avdelningen för produktionsteknik.

Tack Anders. Vi på Inission hälsar dig välkommen och lycka till.

Anders Olsson
Quality/Technical Manager, Inission Malmö AB
anders.olsson@inission.com
+46 40 650 02 16
+46 722 26 34 63