Pekka Väyrynen, VD HY-Tech Comp Oy

För att stärka vår position som komplett kontraktstillverkare förvärvade Inission HY-Tech Comp Oy i slutet av februari 2020. HY-Tech är liksom Inission en tillverkande tjänsteleverantör av elektronik men också en partner inom mekanik och elektromekanik med fabriker både i Finland och Estland. Tillsammans med HY-Techs VD Pekka Väyrynen ska vi nu berätta lite mer om bolaget, hur det skiljer sig från övriga Inissionbolag och på vilket sätt de skapar mervärde för vår kunder.

Bolaget grundades 1989 i Lohja Finland av Juhani Hyry och Jarmo Leskinen vars efternamn bildade det ursprungliga företagsnamnet Hyrles, som senare blev HY-tech. Den ursprungliga affärsidén var mekaniktillverkning men genom åren utvecklades verksamheten till att också kunna erbjuda elektronik och elektromekanik. Idag har HY-Tech 160 anställda och fabriker i Lohja, Finland, och Lagedi, Estland. HY-Techs VD sedan 2018 heter Pekka Väyrynen.

I HY-Techs fall, vad är en mekanisk produkt och hur tillverkas den?
– Alla kunder har olika behov och för att möta deras förväntningar kan HY-Tech erbjuda tillverkning av specialdesignade enheter av plåt med optimal passform. Våra mekaniktjänster är populära inom energiteknologi och hos kunder relaterade till ventilations- och renluftslösningar. Vi kan också kombinera högkvalitativa mekaniska produkter med elektroniktillverkning. Då kallar vi det elektromekanik. Dessa totallösningar är populära speciellt inom försvars- och säkerhetssektorerna, säger Pekka.

Specialdesignad enheter i kombination med elektronik tillverkat av HY-Tech.

Plåtarken som används kan tillverkas i stor skala i både Lohja och Lagedi.

– För att forma plåtarken till färdiga enheter kan vi använda oss av följande processer; perforering, laserskärning, manuell och automatiserad robotkantning, automatisk panelbockning, pulverbeläggning, mekanisk montering, MIG, TIG, gas- och punktsvetsning. I maskinerna kan vi bearbeta material såsom elektrogalvaniserat stål, rostfritt stål, kall- och varmvalsat stål, aluminium och polykarbonat.

Vad förväntar du dig av att vara en del av Inission?
– Tillsammans med Inission tror jag att vi kommer bli ännu mer inriktade på avancerad teknologi och därmed få möjligheten att erbjuda maskinbyggnadsindustrin nya banbrytande lösningar. Samarbetet innebär också att vi kan effektivisera tillverkningen och materialförsörjningen vilket medför kostnadsbesparingar för våra kunder. Vi förväntar oss också att att få hjälp med att utveckla våra produktionsprocesser eftersom Inission är starka inom LEAN. Nu har rådande pandemi saktat ner oss en aning men vi ser fram emot ett givande samarbete med Inission och är redo att använda alla våra styrkor för att tillhandahålla kundtjänst i världsklass.

I vilka situationer kan Inissions dotterbolag få hjälp av er?
– Mekanikproduktionen kommer att skapa ett betydande mervärde för alla Inissions kunder i Norden. Vi tar även med oss vår expertis inom försvarssektorn in i Inissionkoncernen.

För mer information kontakta:
Pekka Väyrynen, VD HY-Tech Comp Oy
+358 50 555 1516
pekka.vayrynen@hytechcomp.com
www.hytechcomp.com

Om Inission
Inission är en lönsam totalleverantör som erbjuder krävande industrikunder i Norden tillverknings- och logistiktjänster för kompletta elektroniska produkter. Vi utvecklar, konstruerar, testar och industrialiserar kundernas produkter. Vi lagerhåller, reparerar och uppgraderar dem under hela deras livstid. Genom att kombinera detta med en produktion baserad på hög flexibilitet, kundanpassning och korta ledtider blir vårt erbjudande mycket konkurrenskraftigt. Inission har produktionsenheter i Stockholm, Västerås, Borås, Munkfors, Malmö, Trondheim (Norge), Lohja (Finland), Lagedi och Tallinn (Estland). Inission äger också ett säljbolag i Köpenhamn. Inission är noterade på Nasdaq First North Growth Market.